
چاقی در قرنطینه خانگی
ارتباط قرنطینه و چاقی
قطعا در شبکههای اجتماعی به طنزها و پستها و گلایههایی که مردم در رابطه با اضافه وزن در ایام قرنطینه میکنند، برخورد کردهاید؟اضافه وزن و چاقی از مسائلی است که ذهن اکثر افرادی که در خانه ماندهاند را درگیر خودش کرده است.
محدودیتهای اعمال شده در ایام قرنطینه مانند بسته شدن باشگاه های ورزشی، بسته شدن مراکز خرید و ... شرایطی را به وجود آورده است تا افراد احساس کنند آزادی قبل را ندارند و همین قضیه احساس نا خوشایندی مانند افسردگی را در افراد به وجود میآورد.
میدانیم که چاقی خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را از جمله بیماریهای قلبی، سرطان و دیابت نوع دوم را افزایش میدهد. استرس ناشی از چاقی و ابتلا به بیماریهای ذکر شده باعث کاهش ایمنی بدن خواهد شد و متعاقبا درصد ابتلا به بیماری کرونا در افرادی که دچار استرس و اضطراب شدهاند افزایش پیدا خواهد کرد.
بنابراین سوال اساسی اینجاست که در این شرایط خاص نگران اضافه وزن باشیم یا خیر؟ و چه راههایی برای مقابله با اضافه وزن پیش رویمان قرار دارد؟
بهترین راهکار این است که بتوانیم دلایل اصلی چاقی و اضافه وزن در ایام قرنطینه را شناسایی کنیم و برای بر طرف کردن آنها بهترین راهکار را ارائه دهیم.
دلایل چاقی در ایام قرنطینه
استرس و ریزه خواری
یکی از مشکلاتی که قرنطینه به همراه آورده است، افزایش تنش بین اعضای یک خانواده است زیرا ساعات بیشتر از روز را در کنار یکدیگر میگذرانند و قطعا بیشتر از گذشته با اختلاف نظر مواجه میشوند.این اتفاق باعث میگردد تا مردم علاوه بر استرس ناشی از شیوع بیماری کرونا، استرس بیکاری و تنشهای خانوادگی را تحمل کنند.
اگر شما هم یکی از همان افرادی باشید که در زمان استرس و تنش، نیاز بیشتری به خوردن مواد غذایی پیدا میکنند؛ قطعا با ریزه خواری آشنا هستید و آن را بارها تجربه کردهاید.
در این افراد ریزه خواری افزایش پیدا کرده و افراد برای غلبه بر استرس، تمایل بیشتری به خوردن مواد غذایی مخصوصا خوراکی های نا سالم و تنقلات پیدا میکنند.
ریزه خواری یکی از عوامل چاقی شناخته شده است.
البته ریزه خواری دلایل دیگری به غیر از اضطراب و استرس میتواند داشته باشد. برای مثال:
- نداشتن سرگرمی و بی حوصلگی افراد
- افسردگی و کسالت
- خوابیدن در طول روز و نداشتن برنامه خواب منظم
- دسترسی همیشگی به یخچال و خوراکی ها
کاهش تحرک بدنی
با بسته شدن باشگاهها و مراکز ورزشی تمامی افراد علاقه مند به ورزش با مشکل جدی روبرو شدهاند. آنها رقبتی به ورزش در منزل ندارند زیرا هیجانی که ورزش گروهی در آنها به وجود میآورد به تنهایی در خود احساس نمیکنند.شاید پیش خودشان فکر کنند امکانات و وسایل مورد نیاز ورزش رو در اختیار ندارند و یا فضای خانه، فضای مناسبی برای ورزش کردن آنها نیست.
به همین دلیل خودشان را موظف به ورزش کردن در خانه نمیکنند.
نوشیدن الکل
خیلی از افراد متاسفانه تصور میکنند؛ در زمانهایی که استرس دارند و یا ذهنشان درگیر مساله ناراحت کنندهای است، نوشیدن مشروبال الکلی میتواند به آنها کمک کند و به آنها آرامش دهد. در صورتی که از معایب آن اصلا اطلاعی نداشته و یا به معایب نوشیدن آن بی توجه هستند.بنابراین در این دوران احتمال نوشیدن مشروبال الکلی به شدت در افراد افزایش پیدا خواهد کرد.
از تمامی معایب نوشیدن الکل هم که بگذریم، بهتر است بدانیم خوردن زیاد و مداوم مشروبات الکلی تاثیر زیادی در چاقی و اضافه وزن خواهد داشت زیرا الکل منبعی از کالری بوده و نوشیدن آن میتواند بدن را تحریک به غذا خوردن و یا ریزه خواری کند.
راهکارهایی برای مقابله با چاقی و اضافه وزن در ایام قرنطینه
حال که تا حدودی علل چاقی و اضافه وزن را در این دوران شناختیم، بهتر است به دنبال راهکارهایی برای مقابله با آن باشیم.بهترین کاری که میتوانیم به جای ناراحتی و استرس گرفتن انجام دهیم تغییر طرز فکر و شیوه زندگی است.
حالا یعنی چی؟
یعنی بتوانیم با انجام کارهایی مانند تغییر در برنامه غذایی کمتر ریزه خواری کنیم و اگر ریزه خواری میکنیم به جای خوردن مواد غذایی نا سالم و چاق کننده از میوه و خوراکیهایی مفید استفاده کنیم.
در زیر کارهایی که میتواند عادت های غذایی ما را در این زمان اصلاح کند را ذکر کردهایم.
- بیشتر از همیشه در طول روز آب بنوشیم. میتوانیم آب آشامیدنی را با لیمو، نعنا، خیار و ... طعم دار کنیم
- با آرامش و آگاهی بیشتر آب بنوشیم و وقت بیشتری برای غذا خوردن و لذت بردن از آن صرف کنیم
- به جای تنقلات و خوراکی های ناسالم مانند چیپس و پفک، تنقلات سالم مانند آجیل(بدون نمک و شکر) را دم دست قرار دهیم.
- در زمان هوس به ریزه خواری از سبزیجات خام مانند کرفس و هویج بیشتر استفاده کنیم
- در زمان هوس به ریزه خواری از توت ها، آلبالو و گیلاس یخ زده، تکه های میوه با ماست کم چرب، چای و دمنوشهای گیاهی و یا ذرت بو داده (بدون نمک) مصرف کنیم.
کارهایی از قبیل ساخت پازل و بازیهای فکری و دیدن فیلم و سریال بی تاثیر نبوده و علاوه بر اینکه باعث سرگرمی افراد میشود، ذهن افراد را فعال نگه میدارد، کمک میکند تا افراد کمتر به سمت ریزه خواری گرایش پیدا کنند.